Hunajatila
Mehiläisvuosi 2024 on ollut haastava
Tuore vaivattu hunaja on FaniHanin tarkoin käsin valmistama tuote. Kuluvan kesän hunaja on nyt myynnissä!
Mehiläistarhoillamme eletään nyt talvea; hunaja on korjattu ja punkintorjunta ja mehiläisten talviruokintakin on saatu päätökseen.
Hunajasato jäi vaatimattomammaksi kuin aiempina vuosina ja kuiva, kuuma kesä teki hunajasta myös aiempaa kuivempaa ja kiteytettynä hieman kovempaa kuin aiemmin. Lieko horsman aiempaan verrattuna vähäinen kukinta myös syynä jäykempään ja aiempaa tummempaan hunajaan.
Hunajamme on pärjännyt hyvin Suomen Paras Hunaja- kilpailun kiteytetyn hunajan sarjassa ollen vuonna 2022 kiteytettyjen hunajien sarjan toinen ja saaden vuonna 2023 useita kunniakirjoja; 5/5 arvion kaikissa arvosteluluokissa ja sitä kuvattiin termein "Erinomainen hunaja". Saipa oman pihan Lindkosken jokivarsihunaja myös kunniakirjan! Ja upeasti pärjäsi myös viime hetkillä kilpailuun lähetetty, korianteria, apilaa ja horsmaa sisältänyt juokseva hunaja, ollen juoksevien hunajien loppukilpailun 6. Tänä vuonna osallistuimme myös ja kunniakirja tälläkin kertaa kotiinviemisiksi saatiin. Tällä kertaa osallistuimme vain kiteytetyn hunajan sarjaan ja palkintosijat jäivät saavuttamatta.
Nyt keskitytään vielä joulunajan tapahtumiin ja myyntiin ja sitten laskeudutaan rauhaan odottelemaan kevään mehiläishoitotoimenpiteitä.
Hunajamme on saanut kunniamainintoja nyt jo kolmena vuonna Suomen paras hunaja kilpailussa!
Suomen paras hunaja 2023 -kilpailun kunniakirja Lindkosken jokivarsihunajalle!
Suomen paras hunaja 2023 -kilpailun 6. sija juoksevan hunajan sarjassa!
Suomen paras hunaja 2022 -kilpailun 2. sija kiteytetyn hunajan sarjassa!
Mehiläistarhaus ja hunajantuotanto
Hunajatilamme sijaitsee Lapinjärvellä, Lindkoskenkylässä Taasianjoen rannalla. Mehiläispesiä tarhoillamme on yhteensä 8 kappaletta. Hoidamme mehiläisiämme luonnonmukaisesti; emme käytä lääkkeitä ja annamme mehiläisillemme rauhan tehdä työtään vapaasti ja pidämme hoitotoimenpiteet aina mahdollisimman vähäisinä.
Hunajamme on täysin käsin valmistettua; poistamme hunajan pesistä, kuorimme kennot sekä vaivaamme hunajan täysin käsityönä. Hunajamme onkin aito, pientuottajan paikallinen herkku! Sivutuotteita ei toki heitetä hukkaan, vaan valmistamme ja myymme mm. vahatuotteita ja kennojen puhdistuksista ylijäänyt, kuumennut hunaja hyödynnetään paistotuotteissa.
Hunajan satokausi on Suomessa kesällä heinä-elokuussa ja hunajanmyyntimme alkaakin vuosittain sadon kypsyttyä. Myymme sadon tilamme myymälässä, kahvila Café Fanin tiloissa. Kahvilassa myymme myös satokauden hunajasta valmistettuja tuotteita, kuten ihanaa tummaa hunajamallasleipää. Piipahda ostoksille ja nauti samalla kahvilan tuotteita!
Kiinnostuitko mehiläistarhan toiminnasta? Katso alta, mitä tilalla tapahtuu näinä päivinä!
Mehiläistarhaus on muutakin kuin hunajantuotantoa
Mehiläisten tarhauksella tuotetaan toki hunajaa, mutta mehiläiset ovat myös tärkeitä pölyttäjiä. Ne osallistuvat myös hyötykasvien pölytykseen eikä ilman niitä ja vaikkapa kimalaisia olisi suomessakaan esimerkiksi syksyn mustikkasadosta tietoakaan. Joskus tarhatut mehiläiset karkaavat, ns. parveilevat. Tämä on niille luonnollinen tapa lisääntyä, mutta joskus ne saapuvat etsimään pesää ihmisille hankalasta paikasta. Jos piippuun tai puutarhaan ilmestyy komea parvi mehiläisiä, ei kannata pelästyä ja ryhtyä myrkytystoimiin, vaan soittaa parvipuhelimeen! Suomen Mehiläishoitajain liiton parvipuhelin 050 3444 297 päivystää kesäisin ja kokeneet mehiläistarhaajat auttavat tilanteessa.
Huomioithan, että me emme myrkytä mehiläisiä emmekä ampiaisia. Tarvittaessa ohjaamme teidät parvenhakijoiden tai torjujien kanssa yhteyksiin.